Saimaan tukipalvelut

Koulut

Kouluruokailu on olennainen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Sen ravitsemuksellinen merkitys oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon tärkeänä ylläpitäjänä on merkittävä.

Kouluruoka on suomalaista perusruokaa, johon tuodaan vaihtelua uusilla mauilla ja teemoilla. Ateriat ovat terveellisiä, turvallisia, täysipainoisia, vaihtelevia ja monipuolisia. Jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta.

Kouluissa tarjottu ruoka kattaa oppilaan energian ja suojaravintoaineiden tarpeesta n. 1/3. Aterian täysipainoisuus riippuu viimekädessä annoksen oikeasta koostamisesta, sillä oppilaat annostelevat ruokansa omatoimisesti itsepalvelulinjastosta.

Oikeaoppisen ateriakokonaisuuden rakentamiseksi oppilaiden avuksi on tehty lautasmalli ravitsemussuosituksen mukaisesti.


Lautasmalli

Kuva: Lautasmalli ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Lappeenrannan kouluissa tarjotaan kaksi ateriavaihtoehtoa peruskouluissa sekä lukioissa. Kolmesti viikossa tarjottava vaihtoehto on ollut jo useamman vuoden ajan kasvisruokaa.

Vaihtoehtoruoka päätettiin muuttaa kasvisruoaksi, koska se on kestävän kehityksen mukaista ja tukee Valtioneuvoston päätöstä vuodelta 2009, jonka mukaisesti ruokapalvelujen elintarvikehankintojen kestävyyttä tulee lisätä: luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa tulisi olla tarjolla julkishallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä.

Aluksi kokeilun nimissä alkanut vaihtoehtoruoan tarjoaminen on vakiinnuttanut asemansa ja on tullut jäädäkseen!


Sydänmerkki.jpg
Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Saimaan Tukipalvelut Oy:lle Sydänmerkin käyttöoikeuden 1.1.2014 alkaen. Saadakseen Sydänmerkin, tulee yrityksen tarjota laadukkaita ja ravitsemussuositusten mukaisia aterioita ja elintarvikkeita.

Saimaan Tukipalvelut Oy ottaa sydänmerkin käyttöönsä kouluissa ja päiväkodeissa 10.3.2014 alkaen.

Sydänmerkin käyttöönotolla Saimaan Tukipalvelut Oy haluaa tehdä näkyväksi pitkäjänteisen työnsä terveyttä edistävien aterioiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytön ja ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämisestä.

Sydänmerkki-tunnus auttaa tekemään parempia valintoja lounas- ja päivällispöydässä: merkin avulla voi entistä helpommin valita tarjonnas-tamme ne aterian osat, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia.

Sydänmerkki-ateria on maukas & monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu:

- pääruoka
-
pääruoan kanssa tarjottava peruna, riisi- tai pastalisäke
-
leipä ja kasvirasvalevite
-
ruokajuoma
-
salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike

Aterian osissa rasvan määrä ja laatu sekä suolan ja kuitujen määrä ovat kohdallaan, ravitsemussuositusten mukaisesti.