Koulu- ja päiväkotiruoka

Päiväkodit

Päiväkotiruoka on suomalaista perusruokaa - lasta opetetaan myös uusiin makuihin ja ruokakulttuureihin. Ateriat ovat terveellisiä, turvallisia, täysipainoisia, vaihtelevia ja monipuolisia.
Päiväkotiruoka on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Se edistää lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ylläpitää vireyttä hoitopäivän aikana.

Jokaisen lapsen terveyteen liittyvät yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta kansallisen allergiaohjelman periaatteiden mukaisesti. Päiväkodissa tarjottu ruoka kattaa kokopäivälapsen energian ja suojaravintoaineiden tarpeesta 2/3. Kokopäivähoidossa olevalle lapselle tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Vuorohoidossa oleville lapsille tarjotaan myös päivällinen ja iltapala. Osapäivähoidossa oleville lapsille tarjotaan ne ateriat, jotka ovat tarjolla lapsen hoidossa olon aikana.

Koulut 

Kouluruoan suunnittelussa ja toteutuksessa pätevät samat periaatteet ja toimintatavat, kuin päiväkodeissa.
Kouluruokailu on olennainen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää ja sen ravitsemuksellinen merkitys oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon tärkeänä ylläpitäjänä on merkittävä. Jokaisen oppilaan terveyteen liittyvät yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta kansallisen allergiaohjelman periaatteen mukaisesti.

Kouluissa tarjottu ruoka kattaa oppilaan energian ja suojaravintoaineiden tarpeesta n. 1/3. Aterian täysipainoisuus riippuu viimekädessä annoksen oikeasta koostamisesta, sillä oppilaat annostelevat ruokansa omatoimisesti itsepalvelulinjastosta. Oikeaoppisen ateriakokonaisuuden rakentamiseksi oppilaiden avuksi on tehty lautasmalli ravitsemussuosituksen mukaisesti. Täysipainoiseen ateriaan kuuluvat pääruoan lisäksi myös ruokajuoma, leipä ja levite sekä salaatinkastike!

Lappeenrannan, Imatran ja Savitaipaleen kouluissa tarjotaan kaksi ateriavaihtoehtoa peruskouluissa sekä lukioissa. Toinen tarjottavista ruoista on aina kasvisruokaa.

Saimaan Tukipalvelut on toteuttanut omassa ruokalistasuunnittelussaan ja toiminnassaan kasvisruoan tarjonnan lisäämistä ja sesonginmukaisuutta jo usean vuoden ajan ravitsemussuositusten sekä kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Työ terveyttä edistävien aterioiden ja reseptiikan kehittämisessä sekä ruokatottumusten muuttamisessa terveellisempään suuntaan jatkuu.

 


lautasmalli_vaaka_iso_web .jpg

Maksullinen välipala kouluissa


Välipalatoiminta on keskitetty kouluihin, joissa tarvetta ja kysyntää on. Välipalapaketteja myydään alla luetelluissa kouluissa ja lukiossa. Tarvittaessa toimintaa voidaan laajentaa. Maksuttomaan välipalaan ovat edelleenkin oikeutettuja ne oppilaat, jotka sitä tarvitsevat terveydellisistä syistä (esim. diabetes). Lisätietoa maksuttoman välipalan myöntämisperusteista voi kysyä ao. koulun rehtorilta. Välipala täydentää koululounasta ja antaa energiaa iltapäivän opiskeluun. Välipalan voi koululainen itse koostaa ravitsemuksellisesti terveellisistä vaihtoehdoista.

Tarjolla on aina tummaa tai vaaleaa leipää sekä näkkileipää, levite, leikkelettä tai juustoa, tuorepala sekä juomana maitoa, piimää ja vettä. Näiden lisäksi tarjolla on vaihdellen sämpylää / karjalanpiirakkaa, hedelmiä, puuroa, kiisseliä, jogurttia tai rahkaa. Tarjoilu hoidetaan koulun ruokasalissa iltapäivän välitunnilla.

Välipalaa myydään pakettina, jonka oppilas voi koostaa edellä luetelluista ruoka-aineista. Yhden välipalapaketin hinta on 2 € /oppilas. Rahan käsittelyn välttämiseksi välipala maksetaan Mape-sovelluksen välipalakortilla. Paperiset välipalaliput kelpaavat toistaiseksi maksuvälineenä, mutta niistä tullaan luopumaan siirtymäajan jälkeen.

Henkilökunnan on mahdollista ostaa välipalaa tukemattomana hintaan 3,20 €. Henkilökunnan käytössä oleva maksutapa on MobilePay, sillä Mape-sovellus on tarkoitettu vain oppilaiden tukihintaisen välipalan maksuun.

 

Digitaalinen välipalakortti Mape-sovelluksessa

Välipalan ostaminen tapahtuu Mape-mobiilisovelluksen kautta, jonka välipalakortille ladataan saldoa. Huoltajat lataavat saldon oppilaan välipalakortille www.mapekouluruoka.fi kautta. Kun maksu on vastaanotettu, saldo siirtyy oppilaan Mape-sovellukseen. Välipalasaldon minimilataus on 20€. 

Mape-sovelluksen löydät App Storesta tai Play Kaupasta.

 

Välipalan ostaminen välipalakortilla

1. Syötä maksettava summa (2€) 
2. Raahaa sormea vasemmalta oikealle MAKSA-valikon päällä
3. Näytä kuitti henkilökunnalle

Välipalakortin käyttäminen

 

Välipalasaldon lataus 

Saldon oppilaan välipalakortille ladataan www.mapekouluruoka.fi kautta. Kun maksu on vastaanotettu, saldo siirtyy lapsen Mape-sovellukseen. Välipalasaldon minimilataus on 20€. 
Sovelluksessa on huomioitu tietoturvalaki ja sen käyttö on anonyymiä. Sovellus ei kysy, kerää eikä tallenna käyttäjän henkilötietoja tai sovelluksen käyttöön liittyviä tietoja.

MAPE-välipalakortti saldon ostaminen

 

Lappeenrannan koulut

Joutsenon koulu 
Kaukaan koulu
Kasukkalan koulu 
Kesämäen koulu
Kesämäen koulu / Kesämäenrinteen tp
Kimpisen koulu ja lukio
Lappeen koulu
Lavolan koulu
Lauritsalan koulu
Lönnrotin koulu ja Lyseon lukio
Myllymäen koulu
Pontuksen koulu
Sammonlahden yläkoulu
Simolan koulu
Voisalmen koulu
Ylämaan koulu 

Mape-sovelluksen UKK

Mape-sovelluksen useimmin kysytyt kysymykset. 

Samat kysymykset ja vastaukset löydät myös sovelluksesta

Miten saan ladattua välipalakortin saldoa lapseni sovellukseen/laitteelle?
Välipalakorttiin ladataan saldoa mapekouluruoka.fi-sivustolla. Sivustolle luodaan oma tili, jonka kautta saldon ostaminen käy nopeasti ja näppärästi. Lapsen laite liitetään tiliin Mape-sovelluksesta löytyvällä laitekohtaisella QR-koodilla.

Miten saan liitettyä lapseni Mape-sovelluksen/laitteen mapekouluruoka.fi-sivustolle?
1. Hae lapsen Mape-sovelluksesta laitekohtainen QR-koodi:
Laite liitetään mapekouluruoka.fi-sivustolle luotuun tiliin Mape-sovelluksesta löytyvällä QR-koodilla. QR-koodi löytyy sovelluksen sivuvalikosta, Miten välipalakortti toimii -sivulta. Laitekohtainen koodi löytyy sivun alalaidasta, joka skannataan.
2. Skannaa QR-koodi kirjautumalla omalle tilille mapekouluruoka.fi-sivustolla:
Laitteen skannaus onnistuu kirjautumalla mapekouluruoka.fi-sivustolle ja valitsemalla “Lisää uusi laite” laitteiden listaussivulta. Jos ainuttakaan laitetta ei ole vielä linkitetty tilille, laitteen skannaustoiminnallisuus avautuu heti kirjautumisen jälkeen.

Pystynkö vaihtamaan välipalakortin saldoa sovellusten/laitteiden välillä?
Kyllä, siirtäminen onnistuu mapekouluruoka.fi-sivuston kautta tiliin linkitettyjen laitteiden välillä. Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi ja valitse laiteiden listaussivulta “Siirrä saldoa”.

Yritän ostaa koulussa välipalaa, mutta sovellukseen tulee teksti Välipalakortti ei ole käytössä valitussa koulussa. Miten toimin?
Tarkista Mape-sovelluksen etusivulta, että sinulla valittuna oikea koulu, josta haluat ostaa välipalaa. Jos välipalan ostaminen on mahdollista kyseisessä koulussa, avautuu ostomahdollisuus välipalakorttiin.

Välipalakortti on veloittanut ostokseni tuplana. Mitä teen?
Mene osoitteeseen mapekouluruoka.fi. Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi ja valitse sivustolta laite, jolla ostos on tehty. Siirry maksutapahtumiin valitsemalla “Tapahtumat” ja valitse sieltä välipalakorttiosto, josta haluat palautuksen. Maksutapahtumasivun alalaidasta löytyy palautuspyyntölomake, jonka täyttämällä voit pyytää palautusta.

Lapseni puhelin hävisi. Saako välipalakortissa jäljellä olevan saldon palautettua?
Saldoa pystyy siirtämään eri laitteiden välillä. Siirtäminen toiselle laitteelle onnistuu mapekouluruoka.fi-sivuston kautta. Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi ja siirry linkitettyjen laitteiden listausnäkymään. Maksun siirron pystyy tekemään “Siirrä saldoa” -painikkeen kautta.

En pääse syöttämään välipalakorttiin maksua. Mitä teen väärin?
Haluttu summa rullataan/vieritetään näytöllä ylöspäin. Sitä ei saa syötettyä painamalla.