Kohtuus kaikessa

Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä. Elimistö tarvitsee riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja sekä sopivasti energiaa pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä. Kun energiankulutuksen ja -saannin välillä on tasapaino, paino pysyy vakiona.

Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit, proteiini ja rasva. Välttämättömien ravintoaineiden saannin ja monipuolisuuden turvaamiseksi huolehdi, että ruokavalion perusasiat ovat kunnossa ja että kaikessa on kohtuus. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, voi hyvällä omalla tunnolla välillä herkutella.

Laadukkaita hiilihydraattilähteitä ovat täysjyvävilja, kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät ja siemenet, koska ne sisältävät mm. paljon ravintokuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Proteiinin parhaat lähteet ovat kala, siipikarjanliha, kananmuna, palkokasvit ja pähkinät. Käytä punaista lihaa kohtuudella ja vältä lihavalmisteita.

Terveelliset rasvat ovat koostumukseltaan pehmeitä. Kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja kala ovat terveyden kannalta parhaat rasvanlähteet.

Väritä jokaista ateriaa vaihtelemalla tummanvihreitä, keltaisia, oransseja, punaisia ja valkoisia kasviksia. Muista myös kypsennetyt kasvikset, jotka ovat käytännössä raakojen veroisia.

Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita ja valitse enemmän tuoreita ruokia ja perusraaka-aineita!

Liikunnallinen elämäntapa helpottaa painonhallintaa ja siten pienentää useiden sairauksien riskiä. Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti tai 1 t 15 min rasittavasti. Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.

Lisää kasviksia – monipuolisesti ja värikkäästi jokaiselle aterialle ja välipalalle.

• Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa ja kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vältä valkoista viljaa ja sokeria.
• Valitse pehmeää rasvaa: kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä ja kalaa kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Rajoita kovaa rasvaa.
• Huolehdi luustostasi D-vitamiinilla ja kalsiumilla. Syö kalaa, nestemäisiä maitotuotteita, juustoa ja vitaminoituja rasvoja.
• Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä ja vältä suolaa ja voimakassuolaisia elintarvikkeita.
• Vesijohtovesi on paras janojuoma. Vältä sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
• Pidä mieli ja ruumis virkeinä liikkumalla paljon.

Ruoka on yksi elämän ihanimmista asioista. Nautitaan ruoasta ja yhdessä syömisestä – ruokailu on iloinen asia!

Hauskat appelsiinit.jpg